Yozgat’ın Yemek Kültürü Ve Ünlü Yemekleri
Yozgat Yemek Kültürü
Yozgat şehrinin en belirgin özelliği tahıl üretimi sayesinde kış aylarında daha çok tahıl yani kuru fasülye nohut mercimek yemeği tercih edilirken özel gün yemekleri de yanına eklenin-
ce oldukça çok lezzetli yemekler yapılmaktadır.
Uzun kış akşamları akraba ziyaretleri yapılır herkes çevresine göre güzel yemekleri paylaşır.Bu güzel hasletler devam ediyor birlik beraberlik içerisinde.
Şimdi gelelim yemek çeşitlerine.
Arabaşı Çorbası
Arabaşı çorbası Arabaşı Hamuru ile hazırlanır ayrıca sadece çorba olarakta tüketmek oldukça sağlıklıdır.Soğuk kış akşamlarında aile bireyleriyle toplanınca çok iyi gider.Bir de köy tavuğu yada horoz ile yapılırsa mükemmel olur.Arabaşı Çorbası horoz ile yapılırsa siyatik hastalığına iyi gelir damarları açar
Boşuna demedik Yozgat’ın en sevilen çorbası diye Anadolunun da en sevilen meşhur çorbasıdır.Herkes tarafından sevilir ve sağlıklı ve besleyici bir çorbadır.Arabaşı çorbası yapılışı biraz meşakkatli olsada köy tavuğu ile mükemmel olur
Evet gelelim gerçek arabaşı çorbası nasıl yapılır görelim
Bu tarifteki Malzemeler 4 kişilik.

Yozgat Mantısı
Mantı bir tek Kayseri'de yapılmaz Yozgatta yapılan mantı daha lezzetlidir
Özelliği nedir derseniz
Çok kolay önemli olan küçük olması değil kıyması dişe dokunur olmasıdır
Yoğurdu bol mantının kendi suyu dökülmemelidir
Mantının suyu kullanıldığı zaman hem lezzetli olur
hem de besin değeri boşa gitmemiş olur
Ben bu kısmı mantığı tabaklara alarak tabakta soğutma usulü ile çözdüm

Güveç
Güveç; sebzeler, et (veya tavuk), çeşitli baharatlar ve zeytinyağıyla yapılan, toprak güveç yavaş pişirilen, Türk mutfağının geleneksel ve çok lezzetli bir yemeğidir. İşte etli güveç tarifi, Yozgat Usulü Güveç pikniklerde devamlı yapılır özellikle bahçeli evlerin müdavimi bu tarifin ve malzemeleri ve püf noktaları:

Yorumlar