Yozgat Mantısı Tarifi


Mantı bir tek Kayseri'de yapılmaz Yozgatta  yapılan mantı daha lezzetlidir
Özelliği nedir derseniz
Çok kolay önemli olan küçük olması değil kıyması dişe dokunur olmasıdır 
Yoğurdu bol mantının kendi suyu dökülmemelidir
Mantının suyu kullanıldığı zaman hem lezzetli olur
hem de besin değeri boşa gitmemiş olur
Ben bu kısmı mantığı tabaklara alarak tabakta soğutma usulü ile çözdüm


Yozgat’ın mantısı


  





Malzemeler 


  1. Hamur için 
  2. 1/4 su bardağı su
  3. 1yumurta
  4. Aldığı kadar un
  5. 200 gram orta yağlı kıyma
  6. 1 adet  büyük boy kuru soğan
  7. 1 çay kaşığı ile tuz
  8. Yarım çay kaşığı ile karabiber,kekik ,Pulbiber,nane

Sos için gerekli malzemeler

  • İki yemek kaşığı sıvıyağ ile bir yemek kaşığı tereyağı 
  • Bir tatlı kaşığı domates salçası 
  • Bir kase süzme yoğurt sulandırılır kıvamı açıYarım çay kaşığı ile karabiber,kekik ,Pulbiber,nanelsın diye
  • Üç diş sarımsak 



Tarifin Yapılışı 


  • Unu geniş bir karıştırma kabına alın.Hamurun orta kısmını açın yumurtayı ekledikten sonra una yedirmek için suyunu azar azar ekleyin.
  • Tüm malzemeyi Katı kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin
  • hamur biraz sert olmak zorunda öyle kulak memesi gibi değil
  • İyice özleşene kadar, yoğurmaya devam edin
  • Sonra üzerini nemli bir bezle örtün ve 10 dakika dinlendirin Mantının iç harcını hazırlanması için
  • ayrı bir yerde kuru ince ince doğrayın
  • Kıymayı, tuzu, karabiberi,kekik,Pulbiber,naneyi rendelenmiş soğanı bir kapta kaşıkla karıştırın.
  • Hazırladığınız hamuru iki ayrı bezeye ayırın.Hamurları,unlanmış tezgah ya da yer sofrasının üstünde bir merdane ya da oklava yardımıyla yuvarlak şeklinde açın 2 milim genişliğinde olsun
  • Hamuru iki parmak kalınlığı kadarönce boyuna kesin.Sonra enine keserek küçük kareler haline getirin. Aynı işlemi diğer hamur bezesi için de uygulayın
  • Küçük karelere ayırdığınız mantı hamurunuzun orta kısımlarına hazırladığınız kıymalı iç harcı yerleştirin. Uç kısımlarını karşılıklı olarak sıkı bir şekilde kapatın.
  • Suyu derin bir tencerede kaynamaya alın.Hazırlamış olduğunuz mantıları,kaynar suda ortalama 8- 10 dakika kadar haşladıktan sonra, bir kepçe yardımıyla süzmeden sonra servis tabağına alın.
  • Sosunu hazırlamak için küçük bir sos tenceresinde;tereyağını eriterek bibersalçasını ilave edin sonra, 2- 3 dakika daha kavurun.
  • Önceden servis tabağına aldığınız ve biraz soğuyup ılıdıktan sonra mantının üstüne çırptığınız yoğurt ve sarımsak ve hazırladığınız sosu ekleyerek,ılık bir şekilde servis yapın.

  • Afiyet olsun 

    Yorumlar

    Bugün Ne Pişireyim?