Lezzet Artırıcılar ! Yemeklerimizde Hangi Baharatı Kullanalım ?

Baharatlar yüzyıllar boyunca kullanılan yemeğe lezzet katan yemeğin özelliğine özellik katan olgular olarak karşımıza çıkmaktadır bazı baharatlar birleştiğinde güzel olurken bazı baharatlar farklı yemeğine göre işlev görmektedir 

Şemsi Banu farkı ile baharatları tanırken ; hangi yemek hangi baharatla daha lezzetli olur tahammül sınırını zorlamadan anlatacağım:

Türkiye’mizde ve Dünyada en çok hangi baharatlar tercih edilir lezzet onaylı yemekle


Yemek yaparken kullanılan baharatlar, yemeğe lezzet, aroma ve bazen renk katmak için kullanılır. Her baharatın kendine has bir tadı ve uyum sağladığı yemek türleri vardır. İşte yaygın olarak kullanılan baharatlar ve hangi yemeklere iyi gittikleriyle ilgili genel bir rehber:


🌿 Temel Baharatlar ve Uyum Sağladıkları Yemekler


Baharat Tadı/Aroması Uygun Olduğu Yemekler


Karabiber —Keskin, hafif acı Et yemekleri, çorbalar, sebze yemekleri, makarnalar, yumurta


Pul biber   — Acı, aromatik Kebablar, kuru fasulye, yumurta, çorba, menemen


Kimyon      —Topraksı, sıcak Kuru baklagiller (nohut, fasulye), köfte, humus, ciğer


Kekik        —Baharlı, keskinIzgara etler, pizza, domates sosları, patates yemekleri


Nane (kuru)Ferahlatıcı, hafif keskin Yoğurtlu yemekler (cacık, ayran aşı), mercimek çorbası, dolma, çay


Kırmızı toz biberTatlı ya da acı olabilirTavuk, et yemekleri, sulu yemekler, kızartmalar


ZerdeçalTopraksı, hafif acı, sarı renk verirPilav, tavuk, mercimek çorbası, Hint yemekleri


Tarçın Tatlı, sıcak aromalı Tatlılar, sütlaç, kabak tatlısı, bazen etli yemeklerde (ör. Osmanlı mutfağı)


Yeni bahar Tatlımsı, keskinİç pilav, dolma içi, Osmanlı yemekleri, kıymalı harçlar


Sumak Ekşi, limonsuSalatalar (özellikle kısır), soğanlı mezeler, kebapların üzerine


Rezene Anason benzeri tat Balık, çay, bazı sebze yemekleri


Defne yaprağı Aromatik, hafif acıEtli yemekler, balık buğulama, kuru fasulye, soslar


BiberiyeYoğun, odunsu aromalı Izgara et, tavuk, patates, fırın yemekleri


KaranfilTatlımsı, yoğunKomposto, tatlılar, Osmanlı mutfağı, bazı pilavlar


Muskat (Cevz-i bevvâ) Yoğun, cevizimsi tatPatates püresi, beşamel sos, sütlü tatlılar




🍛 Yemek Türlerine Göre Baharat Önerileri


🥩 Et Yemekleri

Kekik, karabiber, kimyon, defne yaprağı, biberiye, yenibahar


🍗 Tavuk Yemekleri

Zerdeçal, kekik, kırmızı toz biber, biberiye, karabiber


🐟 Balık Yemekleri

Defne yaprağı, limon kabuğu, rezene, kekik


🍲 Çorbalar

Mercimek: Kimyon, nane

Tavuk suyu: Karabiber, limon, defne yaprağı

Yoğurtlu çorba: Nane, pul biber


🍛 Baklagil Yemekleri

Kimyon (gaz yapmasını azaltır), pul biber, karabiber


🍚 Pilavlar

İç pilav: Tarçın, yenibahar, kuş üzümü, karabiber

Beyaz pilav: Zerdeçal (renk için), defne yaprağı


🥗 Salatalar

Sumak, nane, kekik (kuru ya da taze), pul biber


🧆 Köfte Harcı

Kimyon, karabiber, pul biber, kekik, yenibahar


🍬 Tatlılar

Tarçın, karanfil, muskat,Hindistan cevizi,vanilya

Yorumlar

Bugün Ne Pişireyim?